ناظر چاپ
در این مقاله به معرفی شغلی میپردازیم که در امور چاپی نقش مهمی دارد. درزمانی که سفارش شما در حال چاپ است فردی بر روند چاپ و دستگاههای چاپ نظارت دارد.فعالیتهای مرتبط با چاپ را هدایت و بر عملیات چاپ نظارت میکند. وظایف کاری برای کارکنان چاپ و نظارت بر کارمندان بهمنظور اطمینان از جریان کاری مؤثر و انتشارات باکیفیت بالا را دستور کار دارد.
در مواردی ناظر چاپ از طرف کارفرما برای یک محصول چاپی به کار گرفته میشود ولی در عموم چاپخانهها فردی با این عنوان مشغول به فعالیت است تا در خصوص آموزش، برنامهریزی و ارزیابی عملکرد کارکنان چاپ اقدامات لازم را انجام دهد و برای تعیین اولویتها و مهلتهای زمانی چاپ با مدیر چاپخانه مشورت کند.
مسئولیت ناظر چاپ
یک ناظر چاپ مسئول حفظ اثربخشی و کارایی کارکنان قبل، در حین و بعد از عملیات چاپ است.
مسئولیت ناظر چاپ تلاش برای اطمینان از رعایت و حفظ استانداردهای کیفیت و اصلاح در هنگام چاپ است.
برای این کار باید در کار خود مستقل باشند و به صورت پویا وظایف خود را انجام دهند تا همیشه نیازهای چاپخانه را برآورده کنند. ناظر چاپ باید مشتاق جزئیات باشد و حس بصری عالی داشته باشد.
ناظر چاپ باید توانایی کاهش زمان توقف، افزایش کیفیت و بهبود عملکرد عمومی چاپ را داشته باشد.
نقش ناظر چاپ، کلیدی و حساس
ناظران چاپ تجاری و مدیران تولید چاپ نقش مهمی در تجارت دارند.
برای موفقیت، این رهبران باید بتوانند هرروز مشکلات به وجود آمده در زمان چاپ، قبل و بعد آن را حل کرده و مسائل و مشکلات چاپ را کاهش دهند. علاوه بر این، بهرهوری را افزایش دهند و از دورریز کاغذ و سایر ملزومات جلوگیری کنند.
سادهترین شکستها و مشکلات در زمان چاپ، قبل و بعدازآن میتواند ساعتها زمان صرف شده برای چاپ را هدر بدهد یا هزینه سنگین و گزافی را به بار آورد.
تحصیلات
نظارت بر چاپ از مرحلهٔ طراحی آغاز میشود و تا زمان تحویل محصول چاپی به مراکز فروش ادامه مییابد. فرآیند چاپ دارای چندین مرحله است که در سپری کردن هر مرحله از آن باید نظارت بر چاپ وجود داشته باشد؛ فردی که آموزش نظارت چاپ دیده باشد را ناظر چاپ مینامیم.
جهت دریافت اطلاعات و مشاوره رایگان بیشتر اینجا کلیک کنید.
ناظران چاپ حرفهای اغلب در رشتههای مرتبطی چون مدیریت چاپ یا طراحی گرافیک تحصیلکردهاند؛ درواقع آنها مسئول کنترل و بالا بردن کیفیت یک اثر هستند.
ناظر چاپ باید این اطمینان را حاصل کند که مواد چاپشده، مطابق با مشخصات سفارشدهنده، طراحی و ارسال شوند. آنها میتوانند با انواع مطالب چاپی ازجمله آگهیهای بازرگانی مجلات، مطالب تبلیغاتی، کتابها و روزنامهها کار کنند. آنها بهطور مداوم فرایندهای چاپ را ب
خصوصیات ناظر چاپ در یک نگاه:
- دقت بالا و توجه به جزئیات
- توانایی حل مشکلات و مسائل مربوط به امور چاپی
- شناخت کافی درزمینهٔ فرآیند چاپ و لیتوگرافی
- تسلط کامل بر فرمبندی و آمادهسازی فایل برای چاپ
- شناخت کلی نسبت به چاپخانههای فعال درزمینهٔ مختلف
- تجربه کار بهعنوان ناظر چاپ
- توانایی کاهش هزینههای چاپ در عین حفظ کیفیت در بهترین حد ممکن
- نظارت بر صفحهآرایی موضوعات چاپی
آشنایی با:
- موضوعات چاپی (بروشور، پوستر، پاکت نامه، سربرگ، کتب و جزوات) و کاربرد آنها
- مفهوم صفحهآرایی و کاربرد آن در فرایند چاپ
- صنعت چاپ
- متوسط با انواع خدمات چاپ (خدمات چاپ فلت بد، خدمات چاپ طلاکوب، خدمات چاپ یووی و …)
- روشهای مختلف چاپ (چاپ ملخی، چاپ طلاکوب، چاپ افست و…)
- تشخیص کیفیت فرایندهای چاپ
نظارت بر کیفیت:
- طرح موضوعات چاپی
- کارهای لیتوگرافی
- صحافی فرمهای چاپی
بیشتر بخوانیم: چاپ کاتالوگ چرا و چگونه؟
کنترل:
- برکیفیت تهیه کاغذ و مقوا
- مرحلهٔ مونتاژ و تهیهٔ زینک
- بر چک کردن رنگهای موجود در نرمافزارهای طراحی چون فتوشاپ، کورل و …
- بر شمارهٔ صفحات طرح آمادهٔ چاپ و گرفتن تأییدیه سفارشدهنده
- آشنایی با انواع کاغذها
- چک کردن و بستهبندی محصولات چاپی
- تحویل کار به سفارشدهنده
ناظرچاپ ناظر چاپ بهمنظور افزایش سود و رسیدن به مهلتهای زمانی مشتری، فرایندهای چاپ را مورد بازبینی قرار میدهند. توانایی کار دقیق و منظم تحتفشار، دانش IT و آشنایی با طراحی گرافیک و رنگها ازجمله مهارتهای موردنیاز برای نظارت چاپ است.
همچنین از وظایف ناظر چاپ میتوان به کنترل کیفیت کاغذ و مقوا، فرمبندی و چک کردن رنگها قبل از چاپ اشاره کرد. هدف از نظارت بر چاپ، حفظ بالاترین کیفیت یک اثر از مرحلهٔ طراحی تا تحویل محصول است، به همین دلیل، برای چاپ یک اثر نیازمند فردی متخصص درزمینهٔ طراحی و چاپ هستیم.
جهت دریافت اطلاعات و مشاوره رایگان بیشتر اینجا کلیک کنید.
از آنجاکه انواع مختلفی از چاپ (افست، فلکسوگرافی و سیلکاسکرین) وجود دارد، هرکدام از آنها نیز نیازمند نظارت خاص خود است و ناظری مجزا دارد. از میان انواع مختلف چاپ، چاپ افست بیشترین کاربرد را دارد و به همین دلیل است که در صنعت چاپ کتاب و روزنامه، آگاهی از وظایف ناظر چاپ افست اهمیت ویژهای دارد.
با توجه به پیچیدگی و حساس بودن فرایند چاپ، «مسئولیتپذیری» یکی از ویژگیهای مهمی است که یک ناظر چاپ باید داشته باشد، به این معنا که در صورت لزوم ریسک کند و بتواند از پسکار حتی درزمانی کوتاه برآید. همچنین ناظر چاپ باید در تمامی مراحل چاپ متخصص باشد و بتواند مشکلات احتمالی را پیشبینی و حل کند.
او باید تیزبین و چابک باشد و با تمام مراحل چاپ کاملاً آشنا باشد، یک ناظر چاپ حرفهای باید به روانشناسی رنگها و مهارت فرمبندی و حاشیهها نیز تسلط کافی داشته باشد. علاوه براین باید توانایی کار کردن با انواع دستگاههای چاپ را داشته باشد تا در صورت بروز مشکل بتواند آن را برطرف نماید.
سازماندهی، تخصیص و هدایت عملیات چاپ و نظارت بر تعمیر و نگهداری تجهیزات چاپ تنها بخشی از وظایف ناظر چاپ است.
ناظر چاپ در چاپخانه
تحقیق در مورد تجهیزات چاپ و خریدها بر عهده ناظر چاپخانه است. او باید توانایی ارائه توصیههای فنی، تجزیهوتحلیل تجهیزات جدید و امکانات پیشنهادی در صورت لزوم را دارا باشد.
در ایران چاپخانهها در فروردینماه به سرویس و در اصطلاح اورحال کردن دستگاههای چاپ میپردازند. پس ناظر چاپ باید از تعمیر و نگهداری صحیح تجهیزات اطمینان حاصل کند.
اگر شما ناظر چاپ هستید:
ممکن است شما بهعنوان ناظر چاپ یک پروژه اختصاصی به چاپخانه بروید پس این موارد را در نظر بگیرید:
- فایلهای ورودی به چاپخانه را بررسی کنید.
- دستورالعملهای چاپ را آماده کنید (به فاکتور ثبتشده یا دستور کار همراه با فایل طراحی مراجعه کنید)
- زمان چاپ را تخمین بزنید.
- برای حضور در چاپخانه با مسئول چاپخانه هماهنگ کنید.
- تاریخ دقیق انجام مراحل قبل از چاپ را جویا شوید
- از تهیه زینک توسط مسئول چاپخانه مطمئن شوید.
- لیست رنگهای بهکاررفته در فایل طراحی را بدانید تا با اولین نمونههای چاپی مطابقت دهید (بهتر است یک نسخه چاپ دیجیتال از فایل خود تهیه نمایید.)
- اولویتهای چاپ را از مسئول چاپخانه جویا شوید و کارههای زمانبندی را برای فازههای مختلف چاپ تعیین کنید.
بیشتر بدانید:
تیراژ:
بهتر است تیراژ محصول چاپی قبل از تولید مشخص باشد؛ چراکه اگر تیراژ بالا باشد، استفاده از ماشینهای چاپی مقرونبهصرفه نیست و بهتر است از چاپ دیجیتال استفاده شود.
اطلاعات کاغذ:
پس از انتخاب روش تولید، بهتر است که دربارهٔ نوع و ضخامت کاغذ یا مقوای مورداستفاده در چاپ با سفارشدهنده هماهنگ باشیم؛ چراکه مرکب کاغذهای مات با براق متفاوت است.
فایل آماده چاپ:
در گام سوم باید فایل آماده به چاپ را از طراح تحویل بگیرید؛ لازم به ذکر است که فایل دریافتی باید دارای تاریخ، امضا و نمونه پرینت باشد.
لیتوگرافی:
اولین مرحله در چاپ لیتوگرافی است که وظیفهٔ لیتوگراف، در وهلهٔ اول مونتاژ یا فرمبندی و در درجه دوم تهیهٔ فیلم و پلیت است. البته مونتاژ بیشتر در محصولات چاپی همچون کتاب مورد استفاده قرار میگیرد.
تحویل:
در گام پنجم باید کاغذ یا مقوای آمادهشده برای چاپ را به همراه مرکب و پلیتها یک روز قبل تحویل چاپخانه بدهید.